הריונות חוץ רחמיים


הריונות חוץ רמייםהיריון מביא איתו (בד"כ) שמחה רבה וציפיה, ולכן היריון הוא מחוץ לרחם מביא עימו תסכול רב . התופעה לא רק מתסכלת מאוד אלא גם מסוכנת. מהם הגורמים להיריון מחוץ לרחם? מהם הסיכונים ואיך מטפלים?

מהו בדיוק היריון מחוץ לרחם?

היריון מחוץ לרחם הוא היריון בו הביצית המופרית נקלטה, השתרשה וגם החלה להתפתח מחוץ לחלל הרחם. נמצא שהתופעה היא בעליה ועומדת על שכיחות של כ- 2%, בין היתר בגלל העליה בשכיחות טיפולי פוריות. כמעט בכל המקרים (כ- 98%) בהיריון חוץ רחמי משתרשת הביצית בחצוצרה ולעיתים נדירות באזורים אחרים כמו השחלה או צוואר הרחם.

מה משתבש בהיריון מחוץ לרחם?

לאחר שביצית מבשילה, היא עוברת מן השחלה אל החצוצרה. לחצוצרה מגיע גם הזרע דרך צוואר הרחם ומתרחשת הפריה. הביצית המופרית שוהה בחצוצרה מספר ימים בהם היא עוברת מספר התחלקויות והופכת לעובר.

בשלב זה היא אמורה לנוע דרך החצוצרה אל הרחם ולהשתרש בו. בהיריון חוץ רחמי מופרע המעבר אל הרחם והעובר נותר בחצוצרה. הוא אינו יכול להתפתח באופן תקין וגם האם נמצאת בסכנה בגלל אפשרות לקרע בחצוצרה ושטף דם פנימי.

גורמי סיכון להיריון מחוץ לרחם

כאמור, מרבית ההריונות החוץ רחמיים מתרחשים בחצוצרה ולכן נזק לחצוצרה הוא גורם הסיכון המשמעותי ביותר. הגורמים המרכזיים לנזק לחצוצרה הם:

התסמינים להיריון מחוץ לרחם

תחילת ההיריון לא תלווה לרוב בתסמינים בולטים מלבד העובדה שבבדיקת אולטרסאונד לא יאותר שק היריון ברחם למרות התשובה החיובית לכך שישנו היריון. בהמשך התסמינים יכולים להיות כאב בטן- לעיתים בצד אחד ולעיתים בכל אזור הבטן, דימום וגינלי ובמצב חמור יותר גם בחילה, סחרחורות וכאבים בכתפיים. כאבים בכתפיים נגרמים כשישנו קרע בחצוצרה ודימום פנימי בבטן המגרה את תאי העצבים באזור הסרעפת. במצבים חמורים במיוחד יכול להיות גם אובדן הכרה.

כיצד מאובחן היריון חוץ רחמי?

כיצד מטופל היריון חוץ רחמי?

הטיפול בהיריון חוץ רחמי נעשה על פי מיקומו של ההיריון וחומרת התסמינים:

האם להיריון מחוץ לרחם יש השפעה על ההריונות הבאים?

להיריון החוץ רחמי עצמו אין השפעה על הריונות עתידיים, זאת גם אם נכרתה חצוצרה אחת (בתנאי שהשניה תקינה). עם זאת, נשים שאצלן היה היריון חוץ רחמי הן בעלות נטיה גבוהה יותר להיריון עתידי מחוץ לרחם (סיכוי של כ- 10%) וישנו סיכוי גבוה יותר שיהיה צורך בטיפולי פוריות.

Exit mobile version