וגיניזמוס


וגיניסמוסוגיניזמוס הוא מצב רפואי הבא לידי ביטוי בהתכווצות לא רצונית של השרירים המקיפים את הנרתיק, המתרחשת בזמן חדירה.

הכוונה היא לא רק לחדירה של הפין בזמן משגל אלא גם לחדירה של מכשור רפואי גניקולוגי למשל וכן לחדירה של טמפון או אצבעות. מצב זה גורם לכך שהמטופלת תתקשה מאוד לקיים יחסי מין ובמקרים החמורים, ההתכווצות העוצמתית לא תאפשר לקיים יחסי מין כלל. כמו כן במקרים הקשים ביותר, על מנת שהמטופלת תוכל לעבור בדיקה גניקולוגית, יהיה צורך להשתמש בהרדמה או בטשטוש.

מה הם הגורמים לווגיניזמוס?

ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים שעשויים להוביל להתכווצות לא רצונית של הנרתיק, אך לא תמיד ניתן להצביע בבירור על הגורם שהוביל להתפתחות הבעיה במטופלת. אחד הגורמים האפשריים הוא חוויה מינית שלילית בגיל צעיר, הגורמת לשרירי הגוף להגיב בהתכווצות לכל ניסיון חדירה, שיש בו כדי לעורר את זיכרון החוויה השלילית. לכן בין היתר אונס, תקיפה מינית או התעללות מינית בעבר, יכולים לגרום להתפתחות של וגיניזמוס.

לא רק חוויה שלילית הקשורה למין יכולה לגרום לווגיניזמוס אלא גם תחושה של בושה או תחושת אשמה הנוגעות ליחסי מין עלולות לגרום לבעיה זו. ישנן למשל תרבויות שבהן נהוג להתייחס ליחסי מין כאל דבר מסוכן או אסור ואפילו כאל דבר "מלוכלך" ותפישה זו עלולה לגרום להתפתחות רתיעה לא מודעת מקיום יחסי מין. מצבים נוספים שיכולים לגרום לווגיניזמוס כוללים למשל בעיות במערכת הזוגית, פחד מפני כניסה להיריון, דיכאון ועוד.

פחד מפני קיום יחסי מין מהווה גורם חשוב במיוחד בהתפתחות וגיניזמוס וידוע כי כאבים בזמן קיום יחסי מין, יכולים לגרום להתפתחות של פחד מפני יחסי מין. כאבים בזמן קיום יחסי מין נקראים דיספרוניה ויכולים להיגרם בין היתר בשל ניתוחים באזור איברי המין, יובש נרתיקי, מחלה זיהומית בנרתיק, היעדר עוררות מינית, תופעת לוואי של תרופות מסוימות, מחלה דלקתית של האגן ועוד.

מה הם התסמינים של וגיניזמוס?

וגיניזמוס יכול לבוא לידי ביטוי באחד או יותר מהתסמינים הבאים:

דרגת החומרה של התסמינים אינה אחידה. כך לדוגמה ישנן נשים שיכולות לקיים יחסי מין אך מתקשות להגיע לאורגזמה בשל התכווצויות הנרתיק או הכאבים ולעומת זאת ישנן נשים שלא יכולות לסבול חדירה בשום אופן. יש לציין כי נשים לא מעטות הסובלות מווגיניזמוס נהנות מקיום יחסי מין ומעוניינות לקיים יחסי מין, כל עוד הם לא כוללים חדירה. כמו כן מטופלות רבות יכולות להגיע לאורגזמה למשל מאוננות או גירוי אוראלי, שלא כוללים חדירה.

כיצד מאבחנים וגיניזמוס?

אבחון של וגיניזמוס מבוסס בעיקר על תשאול של המטופלת בנוגע לתסמינים מהם היא סובלת וביצוע בדיקה גופנית המיועדת בעיקר לשלול גורמים אחרים להתכווצויות הלא רצוניות ולכאבים האופייניים. כך לדוגמה בבדיקה הגופנית לא אחת מתברר כי מקור התסמינים במחלה זיהומית או בפציעה באזור הנרתיק.

תהליך האבחון כולל לפיכך בעיקר שאלות אישיות שמטרתן לבדוק האם המטופלת חוותה חוויה מינית שלילית בעבר ולברר האם יש לה גישה שלילית כלפי יחסי מין, האם קיימים פחדים מפני חדירה שלא זוכים להתייחסות הראויה להם ועוד.

כיצד מטפלים בווגיניזמוס?

הטיפול בווגיניזמוס משתנה ממטופלת למטופלת, בין היתר בהתאם לגורם הבעיה. להלן חלק מהטיפולים האפשריים:

Exit mobile version