Site icon

אנדומטריוזיס


אנדומטריוזיסאנדומטריוזיס הוא מצב רפואי הבא לידי ביטוי בנוכחות של תאי רירית הרחם, מחוץ לרחם. תאי רירית הרחם נמצאים במצב זה לרוב בחצוצרות, בשחלות, בשלפוחית השתן, במעיים וכן תיתכן הימצאות של תאים אלה ברקטום (חלחולת) או בנרתיק, במוח, בעמוד השדרה ובעיניים.

אנדומטריוזיס הוא מצב כרוני שעשוי לגרום לנזק לאברי מערכת הרבייה בטווח הארוך ולפגיעה ניכרת באיכות החיים. בדרך כלל הפרעה גניקולוגית זו מאובחנת בגילאי 40-25.

תאי רירית הרחם שמתמקמים באזורים שונים בגוף, מגיבים לשינויים ההורמונליים בדומה לרקמת רירית הרחם הנמצאת במקומה התקין. לפיכך רקמת האנדומטריום תדמם אחת לחודש. יחד עם זאת, בניגוד לדימום התקין שמתנקז ומופרש מהגוף, הדימום מרקמת האנדומטריום נוטה להצטבר בסביבת הרקמה וכתוצאה מכך נוצרות הידבקויות בין הרקמה המדממת לבין רקמות סמוכות.

מה הם הגורמים לאנדומטריוזיס?

נכון להיום טרם נמצא הגורם הברור לאנדומטריוזיס, אך ישנן כמה תיאוריות בנושא. להלן כמה מהגורמים האפשריים:

מה הם התסמינים של אנדומטריוזיס?

אנדומטריוזיס יכול לבוא לידי ביטוי במגוון רחב של תסמינים, המשתנים בין אישה לאישה. כך לדוגמה במקרים מסוימים המחלה יכולה שלא לבוא לידי ביטוי בתסמינים קליניים כלל, אך במקרים החמורים ביותר היא יכולה לגרום לכאבים חמורים בגב התחתון, באגן או בבטן התחתונה ואף לגרום לכאבים עזים בזמן קיום יחסי מין. תסמינים שכיחים של אנדומטריוזיס יכולים לכלול דימום בין מועדי הווסת, בעיות פוריות, כאבי מחזור חמורים ודימום ווסתי מוגבר.

כאבים מהווים גם כן תסמינים שכיחים יחסית של אנדומטריוזיס. רוב הנשים הסובלות מכאבים על רקע של אנדומטריוזיס מדווחות על כאבים המופיעים בעיקר בחלק העליון של הרגליים, באזור שבין הירכיים. חלק מהנשים מדווחות על תחושה תמידית של כאב בעוד שאחרות מדווחות על כאבים המופיעים רק במהלך הדימום החודשי, רק בזמן הטלת שתן או רק בזמן קיום יחסי מין.

תסמינים אפשריים נוספים כוללים שיעול דמי (במקרים שבהן ישנם תאי רירית הרחם בריאות), חסימת מעיים (במקרים שבהם ישנם תאי רירית הרחם במעיים), דימום מהרקטום ותחושה של אי נוחות באזור הבטן בזמן הטלת שתן. חשוב לציין כי מידת החומרה של התסמינים לא תלויה בכמות תאי רירית הרחם אלא דווקא במיקום שלהם. הכוונה היא לכך שכמות קטנה יחסית של תאים במקום רגיש, יכולה לגרום לכאבים חמורים יותר בהשוואה לכאבים שתגרום כמות גדולה של תאים, שהתמקמו במקום רגיש פחות.

כך לדוגמה במקרים החמורים ביותר, יתכן שהמטופלת תצטרך לעבור ניתוח חירום. מקרים שכאלה יכולים להתרחש למשל בגין חסימת מעיים או בעקבות התפוצצות של ציסטה שמקורה בתאי רירית הרחם (אנדומטריומה).

כיצד מאבחנים אנדומטריוזיס?

האבחון של אנדומטריוזיס מבוסס על דגימת רקמה המושגת במסגרת לפרוסקופיה. מדובר בהליך כירורגי שבו מחדירים סיב אופטי דקיק לחלל הבטן והאגן. באמצעות הסיב האופטי יכול הרופא שמבצע את הבדיקה להסתכל על איברי הבטן והאגן ולזהות חסימות ומבנים לא תקינים. כאשר הרופא מבחין ברקמה לא תקינה, החשודה כאנדומטריום, הוא יכול להסיר ממנה דגימה ולשלוח אותה לבדיקת מעבדה. במעבדה יבדקו האם אכן הדגימה מכילה תאי רירית הרחם.

כיצד מטפלים באנדומטריוזיס?

מטרת הטיפול באנדומטריוזיס היא להקל על התסמינים ולשפר את איכות החיים של המטופלות בלבד וזאת כיוון שמדובר במחלה כרונית שלא ניתן להחלים ממנה באמצעות הטיפולים הקיימים היום. כאשר צריך לקבל החלטה בנוגע לתכנית הטיפולים האידיאלית עבור המטופלת יש לקחת בחשבון מספר גורמים כמו גיל המטופלת, מידת הנכונות שלה לעבור ניתוח, האם היא מעוניינת להיכנס להיריון בעתיד ועוד. כמו כן במקרים שבהם התסמינים קלים מאוד או במקרים שבהם אין בעיות פוריות, בהחלט יתכן כי לא יומלץ להתחיל לטפל בבעיה.

להלן הטיפולים האפשריים הקיימים כיום:

Exit mobile version