Site icon

כאבי מחזור


כאבי מחזור הם תסמינים המוכרים משחר האנושות, המעידים בדרך כלל על מערכת רבייה מתפקדת ותקינה. הכאבים מופיעים ביום הראשון של המחזור החודשי וכמעט כל הנשים באשר הן סובלות מהן. במקרים החמורים ביותר, המהווים את מנת חלקן של כ-15% מהנשים, הכאבים עוצמתיים במיוחד ומשפיעים על התפקוד בלימודים או בעבודה. 

נהוג להבחין בין כאב מחזור ראשוני לבין כאב מחזור שניוני: כאב מחזור ראשוני הוא כאב שלא מופיע על רקע פתולוגיה במערכת הרבייה ואילו כאב מחזור שניוני, מופיע על רקע של פתולוגיה כמו מחלה דלקתית של האגן, אנדומטריוזיס, סיבוך של התקן תוך רחמי ועוד. לאור זאת, 

אם חלה החמרה בכאבי המחזור ואם מופיעים כאבים עוצמתיים במיוחד, הפוגעים בתפקוד היומיומי, חשוב לדווח על כך לרופא הנשים, כיוון שיתכן כי מדובר בכאבי מחזור שניוניים.   

מהם הגורמים לכאבי מחזור ראשוניים?

הכאבים מופיעים כתוצאה מההתכווצויות של הרחם, הנגרמות בשל הפרשה חומרים הנקראים פרוסטגלנדינים: לקראת הביוץ וכהכנה להיריון, רירית הרחם הולכת ומתעבה על מנת שתוכל לקלוט את הביצית המופרית. אם לא התרחשה הפריה, הרירית המעובה של הרחם תנשור ותופרש מהגוף בשלב הדימום וההתכווצויות של הרחם נועדו למעשה לסייע בתהליך ההשלה של רירית הרחם.

מהם הגורמים לכאבי מחזור שניוניים?

ישנה שורה ארוכה של מצבים רפואיים שעשויים לבוא לידי ביטוי בכאבי מחזור עוצמתיים. להלן מספר דוגמאות למצבים רפואיים שכאלה, הגורמים לכאבי מחזור שניוניים:

תסמינים של כאבי מחזור

התסמין המרכזי שמלווה את כאבי המחזור הוא התכווצויות של שרירים באזור הבטן התחתונה. כמו כן הכאבים עצמם עשויים במקרים מסוימים להתפשט לירכיים ולגב התחתון וישנן גם נשים המדווחות בנוסף על כך שהן סובלות מכאבי ראש. עוצמת הכאבים אינה אחידה ועשויה להשתנות ממחזור למחזור ועל אחת כמה וכמה בין אישה לאישה. בנוסף לכאבים עשויים להופיע תסמינים נוספים כמו שלשולים, סחרחורות, עייפות חמורה ובחילה. 

בדרך כלל הכאבים יופיעו עם תחילת הדימום, אך יש לציין כי חלק מהנשים חוות כאבי מחזור מספר ימים לפני תחילת הדימום. רוב הנשים מדווחות על כאבים הנמשכים בין 12 שעות ליממה, אך בהחלט יתכן שהכאבים ימשיכו לפגוע באיכות החיים במשך מספר ימים. 

לרוב קיימת קורלציה בין עוצמת הדימום לעוצמת הכאבים, כלומר ככול שהדימום חמור יותר, כך הכאבים חזקים יותר. עם זאת, נשים שילדו נוטות לסבול מכאבים חלשים יחסית ובאופן כללי עם השנים חל שיפור ברמת הכאבים אצל רוב הנשים. 

טיפול בכאבי מחזור

ברוב המקרים די יהיה בנטילת משככי כאבים ללא מרשם רופא כדי ליהנות מהקלה משמעותית בעוצמת הכאבים, כשבין היתר מדובר בדיקלופנק, נפרוקסן ואיבופרופן (אדוויל, נורופן, אדקס וכיו"ב). למרות שבדרך כלל מדובר בכאבים ראשוניים, רצוי בהחלט לגשת לבדיקה גניקולוגית במקרים שבהם הכאבים עזים במיוחד: בבדיקה גניקולוגית מלאה ניתן לשלול את האפשרות שהכאבים הם תוצאה של פתולוגיה הדורשת טיפול. 

כמו כן מומלץ לגשת לרופא הנשים להתייעצות במקרים שבהם הכאבים מלווים בהפרשה משמעותית של קרישי דם, בחום גבוה, בכאבי בטן פתאומיים וחמורים או במקרים שבהם הכאבים מלווים בהפרשה נרתיקית צמיגית מאוד ובעלת ריח רע.

טיפולים שאינם תרופתיים שעשויים להקל על כאבי המחזור כוללים חימום עדין של הבטן התחתונה עם כריות חימום, פעילות גופנית אירובית וישנם גם רופאים הרושמים למטופלות שלהן גלולות למניעת היריון, לאחר כישלון הטיפול עם משככי כאבים.  

הכתבה באדיבות אתר כאבי מחזור – periodpain.co.il

Exit mobile version