מעקב זקיקים


מעקב זקיקיםבדיקת מעקב זקיקים היא בדיקה שבאה לסייע לזוגות המנסים להכנס להיריון ללא הצלחה, לנשים הסובלות ממחזור שאינו סדיר ובעיות נוספות המעכבות כניסה להיריון.

בדיקה זו, ממש כשמה, עוקבת אחר התפתחות הזקיקים וניתן באמצעותה לתזמן את המועד הטוב ביותר לניסיון כניסה להיריון. באילו מצבים בדיוק מומלץ לעבור את הבדיקה  ובמה היא כרוכה?

"לתפוס" את הביוץ בזמן

כניסה להיריון כרוכה בתזמון נכון ובלא מעט מזל- רק זרעון אחד מתוך אלפי תאי זרע החודרים אל הנרתיק צולח את המסע ומגיע אל הביצית. לא רק שאותו זרעון צריך לעבור דרך ארוכה עד לביצית, הוא צריך לעשות זאת בדיוק בזמן ולא לפספס את המועד.

לרשותו עומד חלון הזדמנויות צר: החל מ-48-72 שעות לפני הביוץ ועד לכל היותר 24 שעות לאחר הביוץ. כאשר המחזור הוא סדיר, ניתן לתזמן את מועד ניסיון הכניסה להיריון סביב היום ה- 14 לפני הופעת הווסת (שהוא למעשה בדיוק אמצע המחזור החודשי). אך מה יעשו נשים שאצלן המחזור החודשי אינו סדיר? לכך נועדה הבדיקה.

בדיקה ביתית לפני הבדיקה הרפואית

כל עוד לא מדובר בבעיה רפואית הדורשת בדיקה רפואית מעמיקה לתזמון הביוץ, ניתן להתחיל מבדיקה ביתית. בדיקה זו נועדה לאלה שלא רוצים לפספס את המועד אך לא נתגלתה עדיין בעיה מסוימת שמעכבת את הכניסה להיריון. הבדיקה נעשית באמצעות מקלונים המזהים את הימצאותו של הורמון LH בשתן, הורמון שעולה בדם ובשתן לקראת הביוץ.

באילו מצבים נדרשת בדיקת מעקב זקיקים?

איך נעשית הבדיקה?

הבדיקה היא בדיקת אולטרסאונד, שיהיה, מלבד במקרים מיוחדים, אולטרסאונד וגינלי ולא בטני. כך ניתן לראות את הזקיקים באופן ברור יותר. בבדיקה נמדדת כמות הזקיקים המתפתחים וגם גודלם. חלק מהרופאים מבצעים במקביל גם בדיקת דם בה נמדדת רמתם של הורמונים מסוימים היכולים לספק הערכה לגבי מידת הבשלתם של הזקיקים.

נבדקת רמתו של ההורמון אסטריול שעולה ככל שהזקיק מבשיל, רמת ההורמון פרוגסטרון שגבוהה יותר כאשר הביוץ קרב ורמת ההורמון   LHשעולה בחדות כאשר הביוץ מתקרב. כאשר זהו מעקב שאינו במסגרת טיפולי פוריות תבצע הבדיקה 3-4 פעמים בחודש וכאשר היא נעשית במסגרת טיפולי פוריות יתכן שתהיה גם 5 פעמים בחודש.

Exit mobile version