לפרוסקופיה אבחנתית

גיניקולוגיה ורפואת נשים זה לא משחק! בחרי נכון –
המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים!


לפרוסקופיה אבחנתיתזה לא פשוט לאבחן בעיות כירורגיות, אשר מתפתחות מתחת לפני השטח ולא תמיד כוללות תסמינים פיזיים הראויים לציון. כדי להתמודד עם הקושי הזה נכנסה במהלך השנים לתמונה הרפואה, על החידושים המגוונים בה.

לפרוסקופיה – בתרגום חופשי "התבוננות לתוך הבטן" – הפכה לאחת השיטות הנפוצות. במאמר הבא נציג בפניכם את כל מה שחשוב לדעת על לפרוסקופיה אבחונית (Diagnostic Laparoscopy) והקשר ההדוק שלה לרפואת נשים.

קווים לדמותה של הלפרוסקופיה

ברמה הכללית, מבצעים כיום לפרוסקופיה באמצעות החדרה של צינורות לתוך הבטן, כאשר הצינורות אמורים להקרין את הנעשה בתוך הבטן לתצוגה חיצונית בזכות סיבים אופטיים ועדשות המותקנים בה. באמצעות הלפרוסקופיה ניתן לאבחן שורה ארוכה של מצבים בתחום הכירורגיה הכללית, לרבות כאבי בטן עזים שהמקור להם אינו ברור, גושים מחשידים הנמצאים בבטן ושחוששים שהם ממאירים, הצטברות יתר של נוזלים בבטן, מחלות שונות של הכבד וכן הלאה.

במקרה של גיניקולוגיה, יכולה הלפרוסקופיה לאבחן בעיות בבטן או בעיות מערכת הרבייה של האישה, כך שהיא מבוצעת לעיתים כחלק מההליך של בירור אי פיריון או עקרות. הבדיקה מאפשרת לאתר למשל הידבקות באזור הרחם, החצוצרות או השחלות, חסימות באיברים החיוניים האלה, גידולים שמקשים על מערבת הרבייה לתפקד ועוד.

ניתן גם לטפל

מבחינה מעשית מבצעים לפרוסקופיה אבחונית בהרדמה כללית. לאחר שהמטופלת מורדמת הרופא המנתח מבצע מספר חיתוכים בבטן התחתונה. לא פעם מבצע הרופא המאבחן ניתוח של הבטן, תוך שימוש בפחמן דן חמצני שאמור לאפשר קבלת תמונה קלינית מלאה יותר שלה.

לאחר שהרופא מגיע לאבחנה שלו, או מסיק שעליו לבצע בדיקות המשך, מתבצעות תפירות או הדבקות של החתכים שנעשו בתחילת התהליך. התהליך אמור להימשך כחצי שעה עד שעה, כאשר לאחר חבישה ותקופת התאוששות קצרה – בדרך כלל במחלקת נשים – יכולה האישה להשתחרר מבית החולים ולחזור לעצמה.

יש לציין שלפרוסקופיה אבחנתית לא רק משמשת לאמצעי אבחון. באמצעות השיטה ניתן גם לבצע תוך כדי פעולות בעלות אופי כירורגי, שמצריכות מן הסתם דיוק ובחינה של המתרחש באזור הבטן בכל רגע. במקרה הנתון מדובר על טיפול בהריונות חוץ רחמיים, כריתה של שחלות או חצוצרות במקרי צורך (לדוגמא, במקרה של גידול), כריתת רחם, הוצאה ציסטות מהשחלה, הפרדה של הידבקויות בחלל הבטן, טיפול בצניחה של הרחם או הנרתיק, טיפול באנדומטריוזיס ועוד. הדיוק המגולם בשיטה מונע כאן פגיעה בלתי מתוכננת באיברים חיוניים.

הסיכונים של התהליך

לפרוסקופיה אבחנתית כרוכה בהליך פולשני שאינו נטול סיכונים, כשגם להרדמה הכללית שנעשית צריך להתייחס מהבחינה הזו. לכן נהוג כיום לבצע את התהליך רק במצבים שמחייבים זאת באמת, כשבדרך כלל יעדיף הרופא המאבחן לנסות קודם כל שיטות פשוטות יותר לאבחון מצבה של האישה.

חלק מרכזי בדרך להצלחת התהליך הוא בחינה מקיפה האם המועמדת ללפרוסקופיה אכן עומדת בכל הסטנדרטים הנדרשים מבחינת המצב הגופני שלה. נשים הסובלות מהשמנת יתר קיצונית או מהידבקות תוך בטנית לא תוכלנה לבצע את הניתוח, כאשר במקרה האחרון ייעשה לרוב שימוש בשיטה הפתוחה.

סיבוכים חמורים במסגרת לפרוסקופיה אבחנתית הם נדירים מאד. בין הסיבוכים האלה ניתן למנות זיהומים מקומיים, דימוים או פגיעה נקודתית באיברים הסמוכים לבטן. אצל מטופלות להן יש כמות עודפת של נוזלים עלולה להתרחש דליפה של הנוזלים. הרופא המאבחן או המטפל צריך להיות ערוך גם לתרחיש הזה.

תופעות הלוואי כוללות כאבים ולחצים, שחולפים בדרך כלל כעבור מספר ימים. אם האישה סובלת מעלייה משמעותית בחום הגוף שלה, מכאבים עזים, מבחילות, מהקאות או מאודם בסמוך למקום החיתוך, מומלץ שהיא תיפנה לרופא לצורך אבחון.

דלקת חצוצרות
המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים

המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים מתמחה במתן מידע בתחום גיניקולוגיה ורפואת נשים כל מה שרציתם לדעת על גיניקולוגיה ורפואת נשים. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה: