חצוצרות סתומות

גיניקולוגיה ורפואת נשים זה לא משחק! בחרי נכון –
המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים!


חצוצרות סתומותהחצוצרות הן צינוריות דקות ובעלות משמעות רבה בכל הקשור לכניסה להיריון. החצוצרות מקשרות בין השחלה לרחם ובה מתקיים המפגש בין הזרע לביצית.

בחצוצרה מתרחשת ההפריה ובה מעביר העובר את ימיו הראשונים בדרכו אל הרחם והשתרשות בו. חסימה בחצוצרה, בין אם באזור הקרוב לרחם ובין אם באזור הקרוב לשחלה ולאגן יגרום לאי הפריה. מהם הגורמים לסתימת החצוצרות ואיך ניתן להתמודד עם הבעיה ולאפשר היריון?

הגורמים לסתימת החצוצרות

סתימת החצוצרות יכולה להיגרם ממספר סיבות:

  • דלקת: בקצה אחד שלה מחוברת החצוצרה לרחם ואילו הקצה השני שלה מתרחב כצורת חצוצרה ומגיע בסמיכות לאגן. דלקת אגנית שנוצרת מסיבה כלשהי יכולה לגרום לסתימת פתח החצוצרה הצמוד לאגן. הדלקת יכולה להיווצר בעקבות זיהום כתוצאה ממגע מיני או התקן תוך רחמי.
  • אנדומטריוזיס: אנדומטריוזיס הוא מצב בו רירית תוך רחמית נודדת מן הרחם ומתמקמת במקומות אחרים במערכת הנשית כמו השחלות או החצוצרות. רירית זו מדממת במהלך הווסת ולאחר מכן נקרשת ומתקשה. כך נוצרת חסימה של החצוצרה ונוצרות גם הידבקויות.
  • ניתוחים: ניתוחים בבטן או באגן עלולים לגרום להידבקויות באזור החוסמות גם את החצוצרה באזור מפגשה עם האגן. פעולות כירורגיות באזור הרחם כמו גרידה או זיהום שהיה ברחם יגרמו להידבקויות וסתימת החצוצרה מן הצד השני שלה הסמוך לרחם.
  • שרירנים: גם שרירנים וגידולים שפירים למיניהם יכולים לחסום את החצוצרה.

כיצד ניתן לאבחן חצוצרה סתומה?

  • צילום רחם: צילום רחם מהווה אינדיקציה טובה לאבחון סתימה בחצוצרה. בבדיקה מוזרק חומר ניגוד. החומר מוזרק דרך צוואר הרחם אל הרחם עד החצוצרות. אם ישנה סתימה באזור הקרוב לרחם, הנוזל לא יכנס לחצוצרה כלל. אם הסתימה היא באזור האגן ניתן יהיה לראות כי החומר נכנס אך לא מתפזר באגן. פעמים רבת בסתימת חצוצרות ישנו מצב הנקרא הידרוסלפינגס בו החצוצרה סתומה ומלאה נוזל. אז יהיה ניתן לראות כי החצוצרה תפחה בגלל היותה מלאה נוזל אך גם כאן לא יהיה פיזור של חומר הניגוד באגן.
  • אולטרסאונד: באולטרסאונד יהיה ניתן לזהות מצב של הידרוסלפינגס בו שהחצוצרה מלאה בנוזל והוא מעיד גם על סתימה. עם זאת, לא תמיד ניתן יהיה לראות הידבקויות וחסימות.
  • לפרוסקופיה: בניתוח לפרוסקופי מוחדרת מצלמה זעירה עם סיב אופטי וכך ניתן לראות את החצוצרה באופן ברור ולזהות במדויק את הבעיה ומיקומה.

מהו הטיפול בחצוצרות סתומות?

האפשרות לפתיחת הסתימה בחצוצרה תלויה בין היתר במיקומה של הסתימה אך גם בנתונים רפואיים נוספים של האישה . כאשר הסתימה היא סתימה קרובנית, כלומר קרובה לקצה הסמוך לרחם ניתן לבצע צינתור חצוצרות באמצעות היסטרוסקופיה- הסתכלות על הרחם באמצעות סיב אופטי המוחדר דרך הנרתיק ואליו מצורף גם מכשיר ניתוחי המאפשר לבצע פעולות שונות.

כשהחסימה היא רחוקה נדרש ניתוח לפרוסקופי בו מוחדרים הסיב האופטי והמיכשור דרך הבטן. עם זאת, לא תמיד יהיה ניתן לשקם את החצוצרות ולהחזירן למצב שיאפשר פריון. חשוב לבדוק את המצבים בהם ניתן לטפל.

הפריה חוץ גופית כשלא ניתן לטפל בחסימה

כאשר החסימה אינה ניתנת לפתיחה הפיתרון הוא הפריה חוץ גופית. בהפריה החוץ גופית נשאבות ביציות, מופרות בהזרעה מלאכותית מחוץ לרחם ומוחזרות אליו כשהן מופרות. במחקרים נמצא כי כאשר ישנה סתימה בחצוצרות בגלל דלקת ונוזלים שהצטברו מומלץ לעבור כריתה של החצוצרות לפני תחילת טיפולי ההפריה.

נשים רבות נרתעות מן המהלך אך נמצא הבדל ניכר בין סיכויי ההצלחה של ההפריה כאשר החצוצרות הסתומות נמצאות לבין סיכויי ההצלחה לאחר הכריתה. כנראה שהסיבה לכך היא שהסביבה הדלקתית שישנה בחצוצרה פוגעת גם בסיכוי להשתרשות העובר ברחם.

דלקת חצוצרות
המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים

המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים מתמחה במתן מידע בתחום גיניקולוגיה ורפואת נשים כל מה שרציתם לדעת על גיניקולוגיה ורפואת נשים. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה: