עגבת

גיניקולוגיה ורפואת נשים זה לא משחק! בחרי נכון –
המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים!


עגבתעגבת, הנקראת גם סיפיליס, היא מחלה מדבקת וגם מסוכנת. באירופה של המאה ה- 15, התקופה בה הגיעה המחלה לאירופה, היא נחשבה לקטלנית ומפחידה במיוחד בשל התסמינים שלה.

המזל הוא שעם הזמן הפכה האוכלוסיה לעמידה יותר למחלה ותסמיני המחלה וקצב התפתחותה נעשו קלים ואיטיים יותר. גם שכיחותה ירדה עם הזמן אך היא בהחלט קיימת עדיין. מהי בדיוק עגבת? ממה היא נגרמת ואיך אפשר לאבחן ולטפל?

מה גורם למחלת העגבת?

הגורם למחלה הוא חיידק הנקרא Treponema pallidum או : "החוט המתפתל החיוור". הוא בעל מראה סלילני ומוארך. המחלה אמנם אינה נפוצה כפי שהיתה בעבר אבל עדיין לא ניתן להתעלם מהמספרים: בישראל נדבקים מדי שנה כמאתיים איש במחלה.

איך נדבקים בעגבת?

העגבת היא מחלה מדבקת מאוד. היא עוברת מאדם לאדם במהלך קיום יחסי מין אך לא רק: החיידק יכול לעבור גם באמצעות דם או רוק: מגע עם פצעים פתוחים של אדם הלוקה במחלה, מעבר המחלה מאם לעובר, מה שמוביל לרוב להפלה או לידה שקטה, ואפילו שתיה מאותה כוס או מגע הדוק עם אזור נגוע בגוף. לכן רמת ההידבקות במחלה היא גבוהה.

תסמיני המחלה

העגבת היא מחלה חמקמקה מאוד ובכך הסיכון שלה. תסמיניה דומים לתסמיני מחלות רבות אחרות ולכן לא תמיד מעוררים חשד. המחלה היא פרוגרסיבית ומאופיינת במספר שלבים עם תסמינים שונים:

  • שלב ראשון: בשלב הראשון התסמינים הם פצע קטן ולא מאוד כואב באזור בו חדר החיידק לגוף, לרוב איברי המין וסביבתם. הפצע יעלם לאחר זמן מה אך הדבר לא מעיד על כך שהמחלה חלפה, להיפך- החיידק ממשיך להתפשט בגוף. שלב זה נמשך כחודשיים.
  • שלב שני: התסמינים המאפיינים שלב זה יכולים להיות פריחה ללא גירוד וגם נגעים קטנים באזור איברי המין המזכירים קונדילומה. תסמינים נוספים שיכולים להופיע הם חום, כאבי פרקים, נפיחות בבלוטות הלימפה, הקרחה באזורים קטנים. התסמינים משתנים מחולה אחד לאחר. שלב זה נמשך כשבועיים. אחריו עוברת המחלה למצב רדום שמשכו משתנה מחולה לחולה ויכול להמשך גם מספר שנים ואפילו עשרות שנים.
  • שלב שלישי: שלב זה הוא הקשה מכולם, לכן אבחון מוקדם ככל האפשר הוא משמעותי מאוד. בשלב זה נפגעות כל מערכות הגוף: כלי הדם והלב, העצמות והשרירים, העיניים, מערכת העצבים וגם המוח. הנזקים שנגרמים הם נזקים קשים ובלתי הפיכים כמו עיוורון, שיתוק ופגיעה במערכת העצבים תגרום לתסמינים הדומים לאלה של הנטינגטון או פרקינסון.

איך מאובחנת המחלה?

הכלי החשוב ביותר לאבחון עגבת הוא עירנות. כבר כאשר ישנו נגע קטן הנוצר בשלב הראשון מומלץ להבדק. ניתן לקחת דגימה מהפצע ולאבחן בו חיידקים תחת מיקרוסקופ וגם לבדוק בבדיקת דם אם ישנם נוגדנים למחלה.

זה הזמן הטוב ביותר לאבחון המחלה וטיפול בה. אם התעורר חשד בשלב השני עם הופעת הפריחה יש לגשת לאבחון בהקדם ולקבל טיפול לפני שהחיידק יתפשט עוד.

כיצד מטופלת המחלה?

היום ניתן באמצעות אנטיביוטיקה מתאימה ממשפחת הפניצילין למגר את החיידק, אך אם המחלה התגלתה רק בשלב השלישי היא הספיקה לגרום נזקים כרוניים הדורשים טיפול תרופתי קבוע. לכן קבלת טיפול בזמן היא קריטית.

איך למנוע את המחלה?

ניתן למנוע מקרים רבים של הידבקות במחלה באמצעות קיום יחסי מין מוגנים תוך שימוש בקונדום. אם חליתם במחלה, חשוב לדווח על כך למי שבא איתכם במגע על מנת שיבדק גם הוא ויטפל במחלה אם נדרש.

לנשים בהיריון חשוב לבדוק בכל מקרה האם הן חולות בעגבת על מנת שלא להעביר את המחלה לעובר. לעובר החולה בעגבת יגרמו נזקים קשים שלרוב יסתיימו במוות. גם נשאי HIV פגיעים במיוחד לעגבת ולכן גם להם מומלץ להבדק מדי תקופה.

דלקת חצוצרות
המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים

המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים מתמחה במתן מידע בתחום גיניקולוגיה ורפואת נשים כל מה שרציתם לדעת על גיניקולוגיה ורפואת נשים. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה: