תסמונת טרום וסתית

גיניקולוגיה ורפואת נשים זה לא משחק! בחרי נכון –
המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים!


תסמונת טרום וסתיתתסמונת טרום וסתית (PMS) היא שילוב של הפרעות רגשיות, פיזיות, פסיכולוגיות ותנודות במצבי רוח, אשר מתרחשות לאחר הביוץ, בדרך כלל עם תחילת זרימת הווסת. התסמינים הנפוצים ביותר הקשורים למצב הרוח הם רגזנות, דיכאון, בכי, ורגישות יתר.

התסמינים הגופניים הנפוצים ביותר הם עייפות, נפיחות הגוף, רגישות בחזה, אקנה ושינויים בתיאבון עם תשוקה למזונות מסוימים.

צורה חמורה יותר של תסמונת טרום וסתית, הידועה בשם הפרעה דיספורית טרום מחזורית (PDDD), או הפרעה דיספורית מאוחרת, מתרחשת בקרב מספר קטן יותר של נשים ומובילה לאובדן משמעותי של תפקוד בשל תסמינים חמורים במיוחד.

האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית מאפיינת תסמונת זו כצורה חמורה של תסמונת טרום וסתית, במהלכה זעם, עצבנות, חרדה או מתח, הם תסמינים בולטים במיוחד.

תדירות תסמונת טרום וסתית

תשעים אחוזים מהנשים סובלות מתסמינים קדם מחזוריים בשלב מסוים בחייהן. השכיחות האמיתית של תסמונת זו מוערכת ברוב המקרים יתר על המידה.

ההערכה היא כי תסמונת טרום וסתית משמעותית מבחינה קלינית כשהיא מוגדרת כבינונית עד קשה בעוצמתה ומשפיעה על התפקוד, מתרחשת בקרב עשרים עד שלושים אחוזים מהנשים, ובדרך כלל חמורה ביותר בקרב נשים בעשור הרביעי לחייהן.

הגורמים לתסמונת טרום וסתית

תסמונת זו נותרת בגדר חידה בשל היקף התסמינים הרחב והקושי בקביעת אבחנה קלינית. מספר תיאוריות מתקדמות מסבירות את הגורם לתסמונת, אך אף אחת מהן לא הוכחה, וטיפול פרטני בתסמונת עדיין חסר במידה רבה בסיס מדעי מוצק.

רוב הראיות המדעיות מצביעות על כך שתסמונת טרום וסתית נובעת משינויים או אינטראקציות בין רמות הורמוני המין לבין כימיקלים במוח, הידועים כנוירוטרנסמיטר ים.

נראה שהתסמונת אינה קשורה באופן ספציפי לגורמי אישיות או לסוגי אישיות מסוימים. בנוסף, מספר מחקרים הראו כי הלחץ הפסיכולוגי אינו קשור לחומרת התסמינים.

אבחון תסמונת טרום וסתית

כלי האבחון המועיל ביותר הוא יומן וסת, המתעד תסמינים פיזיים ורגשיים במשך מספר חודשים. אם השינויים מתרחשים באופן עקבי סביב הביוץ, ונמשכים עד תחילת זרימת הווסת, ניתן לקבוע אבחנה מדויקת של תסמונת טרום וסתית. הקפדה על יומן הווסת מקדמת גם הבנה טובה יותר של המטופלת לגבי גופה ומצבי רוחה. לאחר האבחון, המטופלת יכולה להתמודד טוב יותר עם התסמינים.

אבחון תסמונת טרום וסתית עשוי להיות מורכב, היות ומצבים רפואיים ופסיכולוגיים רבים יכולים לחקות או להחמיר את התסמינים. לא קיימות בדיקות דם או בדיקות מעבדה לקביעת האבחנה. כאשר בדיקות מעבדה מבוצעות, הן משמשות על מנת לכלול מצבים בריאותיים אחרים שיכולים לחקות את התסמונת.

טיפול בתסמונת קדם וסתית

הטיפול עשוי להיות מאתגר לעתים בשל הקושי באבחון המדויק של התסמונת. גישות טיפוליות שונות משמשות לטיפול במצב זה, ולמרות שחלקן חסרות בסיס מדעי מוצק, נראה שהן מסייעות לחלק מהנשים.

גישת טיפול של אורח חיים בריא:

  • פעילות גופנית.
  • תמיכה רגשית בתקופה הטרום וסתית.
  • הגבלת מלח לפני הווסת.
  • הפחתת צריכת הקפאין לפני הווסת.
  • הפסקת עישון.
  • הגבלת צריכת אלכוהול.
  • הפחתת צריכת סוכרים.

צעדים אלו מומלצים להקלת התסמינים בקרב חלק מהנשים. בנוסף, מספר מחקרים מציעים שסידן ומגנזיום עשויים לספק תועלת כלשהי.

טיפולים תרופתיים

מגוון רחב של תרופות משמשות לטיפול בתסמינים שונים של תסמונת טרום וסתית. התרופות כוללות משתנים, משככי כאבים, גלולות למניעת הריון, תרופות נוגדות דיכאון, ותרופות המדכאות את תפקוד השחלות.

חשוב לדעת שתרופות המשמשות לטיפול בהפרעות מצב הרוח, הנקבעות לחלק מהנשים, אינן יעילות בהכרח לטיפול בתסמינים פיזיים. במקרים רבים הטיפול הנקבע כולל שילוב של תזונה, תרופות ופעילות גופנית על מנת להשיג את השיפור המרבי בהקלת תסמיני תסמונת טרום וסתית.

דלקת חצוצרות
המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים

המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים מתמחה במתן מידע בתחום גיניקולוגיה ורפואת נשים כל מה שרציתם לדעת על גיניקולוגיה ורפואת נשים. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה: