שיבושים בביוץ

גיניקולוגיה ורפואת נשים זה לא משחק! בחרי נכון –
המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים!


שיבושים בביוץכל אישה המנסה להיכנס להיריון מכירה את ענין ספירת הימים מיום קבלת הווסת על מנת "לתפוס" את הביוץ בזמן. הביוץ הוא קריטי לכניסה להיריון.

שיבושים בביוץ והתרחשותו באופן לא סדיר יגרמו לכך שניסיון הכניסה להיריון לא יצליח. מהם שיבושים בביוץ? ממה הם נובעים ומה ניתן לעשות?

מהו ביוץ?

ביוץ הוא תהליך המתרחש פעם אחת בכל מחזור חודשי ובו, בעקבות שינויים הורמונאליים, משתחררת הביצית הבשלה מן הזקיק שבו היא גדלה ומתפתחת. בתוך השחלות נמצאות אלפי ביציות בתוך זקיקים. בכל מחזור, ביצית אחת מתחילה לגדול ולהתפתח בעקבות עליה בהורמון FSH, הורמון מגרה זקיק. עם התקרבותו של מועד הביוץ משתחרר יותר ויותר הורמון אסטרוגן המביא ליצירת "שכבת ריפוד" ברחם המהווה סביבה אופטימלית לקליטת הזרע.

רמות האסטרוגן הגבוהות גורמות לעליה ברמת ההורמון LH. הורמון זה נותן את האות לשחרור הביצית מהשחלה. 24-36 שעות לאחר העליה ברמת ה- LH מתרחש הביוץ. הביצית יכולה להיות מופרית עד 24 שעות לאחר מועד הביוץ. לאחר מכן מופרשת שכבת הריפוד של הרחם, תהליך המוכר כווסת.

מהם הגורמים לשיבושים בביוץ?

ביוץ תקין תלוי בגורמים שונים ולכן שיבושים בביוץ יכולים לנבוע מסיבות שונות:

חוסר איזון הורמונלי: כיוון שהביוץ מתרחש בעקבות שינויים הורמונליים שונים, חוסר איזון הורמונלי יכול לשבש את הביוץ ולגרום לביוץ לא סדיר. חוסר איזון הורמונלי יכול לנבוע מבעיות בבלוטות המייצרות את אותם הורמונים או קשורות לשחרורם כמו בלוטת יותרת המוח או בלוטת ההיפותלמוס. תפקוד לקוי של אותן בלוטות יגרמו לכמויות בלתי מספקות של אסטרוגן ו- LH ולשיבושים בביוץ.

כשל שחלתי מוקדם: בכל מחזור חודשי מתפתחת ומתבגרת ביצית אחת המשתחררת מהזקיק עם הביוץ אך במקביל מתות מאות ביציות אחרות. אצל אישה הסובלת מכשל שחלתי מוקדם מתות יותר ביציות בכל מחזור חודשי כך שלמעשה היא מסיימת את תקופת הפוריות שלה מוקדם יותר מהמצופה על פי גילה.

תסמונת השחלות הפוליציסטיות: כשישנה תסמונת השחלות הפוליציסטיות ישנו ריבוי של זקיקים קטנים ובינוניים בשחלות. התסמונת נובעת גם בשל ריבוי של ההורמון LH לעומת ההורמון אסטרוגן לפני הביוץ ובשל כך הביוץ מתקיים באופן לא סדיר.

תופעות נוספות המלוות את התסמונת מלבד שיבושים בביוץ הן רמה גבוהה של הורמונים זכריים בדם וכתוצאה מכך שיעור יתר או נשירת שיער הראש, עליה במשקל וברמת השומנים בדם, אקנה, נטיה לפיתוח עמידות לאינסולין וכתוצאה מכך רמה גבוהה יחסית של סוכר בדם עד כדי סוכרת. התסמונת גורמת להתעבות יתר של רירית הרחם. התעבות זו יכולה עם הזמן לגרום לסרטן רירית הרחם.

בעיות בבלוטת התריס: עודף פעילות או חוסר פעילות של בלוטת התריס יוצר שיבושים הורמונליים.

רמות גבוהות של פרולקטין: ההורמון פרולקטין קשור לייצור חלב אם. הוא מוריד את רמתם של ההורמון FSH והורמון LH. ירידה ברמתם של הורמונים אלה מביאה לשיבושים בביוץ.

הפרעות אכילה: שיבושים הורמונליים מסוגים שונים קשורים פעמים רבות להפרעות אכילה. כאשר ישנה הפרעת אכילה כמו בולמיה או אנורקסיה, רמתו של ההורמון LH משתנה באופן לא תקין במהלך המחזור החודשי, מה שמפריע לביוץ להתרחש באופן תקין.

תרופות: תרופות כמו תרופות נוגדות דלקת עלולות לשבש את הביוץ בעקבות השפעה על התפקוד ההורמונלי.

כיצד בא לידי ביטוי שיבוש בביוץ?

שיבושים בביוץ יוצרים מחזורים שאינם סדירים כך שלא ניתן לצפות מתי יהיה ביוץ ומתי לא. פעמים רבות הווסת אינה סדירה ומתקיימת מספר פעמים בשנה. עם זאת, גם כאשר ישנם מחזורים סדירים הכוללים וסת בסופם הדבר אינו מצביע באופן ודאי על כך שהיה ביוץ. לכן, לרוב שיבושים בביוץ מתגלים רק כאשר ישנו ניסיון כניסה להיריון.

כיצד מטופל שיבוש בביוץ?

הטיפול שניתן הוא טיפול הורמונלי, תרופות לבליעה נאשר מעלות את רמת ההורמונים FSH ו- LH. אם טיפול תרופתי זה אינו מספיק יש לגשת ליעוץ ולבדוק אפשרויות נוספות.

דלקת חצוצרות
המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים

המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים מתמחה במתן מידע בתחום גיניקולוגיה ורפואת נשים כל מה שרציתם לדעת על גיניקולוגיה ורפואת נשים. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה: