בעיות גיניקולוגיות אופייניות בגיל הפוריות

גיניקולוגיה ורפואת נשים זה לא משחק! בחרי נכון –
המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים!


בעיות גיניקולוגיות אופייניות בגיל הפוריותגיל הפוריות של האישה הוא מבחינה מעשית הגיל בו מבחינה פיזית היא יכולה להיכנס להריון ולהביא ילדים לעולם. ההגדרה של גיל הפוריות עשויה להיות שונה במקומות ובתקופות שונים, כאשר בדרך כלל מדובר על גילאי 15-50.

הבעיה היא שאצל נשים רבות שכן עומדות בטווח הגילאים האלה ישנן בעיות גיניקולוגיות הפוגעות ביכולת שלהן להביא ילדים לעולם ולפעמים גם כוללות בתוכן סיכונים אחרים שאינם נעימים. אז מהן הבעיות הגיניקולוגיות המאפיינות במיוחד את גיל הפוריות?

שיבושים במחזור החודשי

לאורך גיל הפוריות, האישה אמורה לקבל מדי חודש את המחזור החודשי (הווסת). בדרך כלל הוא לא מתקבל בברכה, על רקע אי הנעימות שהוא מביא לה מבחינה פיזית וגם נפשית, אבל המציאות היא שדווקא כן כדאי לנשים שהוא יהיה סדיר ככל האפשר. מחזור שאינו סדיר עלול להצביע על כך שאין ביוץ או שישנה בעיה גיניקולוגית אחרת שהאישה סובלת ממנה.

אם הווסת אינה מופיעה לתקופה של מספר חודשים או מופסקת לחלוטין, ייתכן שהסיבה לכך היא הורמונלית, קשורה לבעיות בשחלות או ברחם, מושפעת מאורח חיים שאינו תקין של האישה (ביצוע ספורט בכמות מוגזמת, אנורקסיה) ועוד. חובה לגשת לגיניקולוג בהקדם האפשרי.

בעיות בביוץ

אל בעיות בביוץ התייחסנו קודם לכן בהקשר של המחזור החודשי, שעלול לגרום להן. האמת היא שגם בלי קשר למחזור מדובר בצרה צרורה שמחייבת בירור וגם פתרון, ולו מכיוון שבעיות חמורות בביוץ יביאו לכך שהאישה לא תוכל להיכנס להריון.

השיבושים בביוץ נגרמים בדרך כלל עקב תסמונת השחלות הפוליציסטיות, במסגרתה נעשה ייצור המוני של הורמונים גבריים דווקא על ידי השחלות. במקום לייצר ביציות הזקיקים מייצרים ציסטות, כשמעבר לפגיעה בביוץ יש כאן תופעות לוואי אפשריות דוגמת שיעור יתר בפנים, הופעת פצעי אקנה, עלייה ברמת הכולסטרול, הגדלת הסיכויים להשמנה ועוד.

אורח חיים שאינו מאוזן או בעיות הורמונליות הם מהגורמים המרכזיים הנוספים שעלולים לפגוע בביוץ.

בעיות ברחם

לא קשה להבין מדוע תפקוד לא תקין של הרחם מהווה בעיה גיניקולוגית מהשורה הראשונה. גם כאן יש מגוון בעיות אפשריות שניתן להצביע עליהן. הראשונה היא אנדומטריוזיס, תסמונת במסגרת רירית הרחם גדלה מחוץ לרחם, מה שמביא להצטלקות האיברים במערכת הרבייה, לתסמינים לא נעימים (דוגמת כאבים עזים בעת הביוץ והווסת) או לפגיעה בפיריון האישה.

בעיות בצוואר הרחם מביאות לכך שאינו מסוגל לייצר בצורה ראויה את הריר הדרוש על מנת שהאישה תוכל להיכנס להריון, כשסיכון אחר הוא חסימת הצוואר באופן שימנע מהזרע להיכנס אליו. גידולים שפירים באזור הרחם עלולים לשבש את המבנה שלו ולהביא אף הם לכך שהביציות המופרות לא ייקלטו ברחם.

גם החצוצרה אינה חפה מבעיות

החצוצרה היא המקום בו הזרע פוגש את הביצית ומתרחש התהליך המצופה של ההפריה. כאשר החצוצרה נפגעת או נחסמת, הסיכויים של האישה להיכנס להריון קטנים בצורה משמעותית מאד: לא רק שהמפגש בין הזרע לביצית עלול לא להתרחש, אלא גם לאחר ההפריה יהיה קשה עד בלתי אפשרי לביצית לעשות את דרכה עד הרחם. בעיות בחצוצרות עלולות להיגרם עקב זיהומים, ניתוחי בטן שעשתה האישה בעברה, הריונות קודמים (גם כאלה שהיו מוצלחים או פשוטים יחסית) והריונות מחוץ לרחם.

חשוב להזכיר שבאחוז לא מבוטל של מקרים – כ-10-15% – לא יודעים כלל מהי הסיבה שמביאה לבעיית הפוריות של האישה. חשוב במצבים אלה ואחרים לגשת לגיניקולוג בהקדם האפשרי לצורך מציאת פתרונות לבעיות קיימות בהקדם האפשרי. בעיות גיניקולוגיות אינן נוטות להיפתר מעצמן, כשבהיעדר טיפול הן עלולות להיות חמורות פי כמה.

דלקת חצוצרות
המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים

המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים מתמחה במתן מידע בתחום גיניקולוגיה ורפואת נשים כל מה שרציתם לדעת על גיניקולוגיה ורפואת נשים. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה: