בעיות פוריות

גיניקולוגיה ורפואת נשים זה לא משחק! בחרי נכון –
המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים!


בעיות פוריותבעיות פוריות מוגדרות כחוסר יכולת להיכנס להריון, לאחר שנה של קיום יחסי מין ללא שימוש באמצעי הגנה. נשים שאין להן מחזור חודשי קבוע, או שהן מעל גיל 35, ולא הצליחו להיכנס להיריון במהלך תקופה של חצי שנה, צריכות להתייעץ עם אנדוקרינולוג פוריות, שהוא מומחה לאי פוריות.

רופא זה מסייע לנשים עם בעיות פוריות, ולנשים עם אובדני הריונות חוזרים, לאחר שתיים או יותר הפלות ספונטניות.

השפעות בעיות פוריות על בני הזוג

בעיות פוריות אינן משפיעות על נשים בלבד. במקרים רבים, שני בני הזוג אחראים לבעיות. זוגות רבים נאבקים עם בעיות פוריות ופונים לקבלת טיפולים.

מחקר שנערך על ידי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), ניתח נתונים שהתקבלו מסקר ארצי שנערך בשנת 2002 בנושא צמיחת המשפחה מצא כי 7.5% מכלל הגברים הפעילים מינית מתחת לגיל 45, דיווחו על ייעוץ של רופא פוריות במהלך חייהם.

אומדן זה עומד על 3.3-4.7 מיליון גברים. מבין הגברים שפנו לייעוץ, 18% אובחנו עם בעיית פוריות הקשורה לגברים, כולל בעיות זרע ודליות.

מה גורם לבעיות פוריות אצל נשים

נשים זקוקות לשחלות וחצוצרות מתפקדות כדי להיכנס להריון. מצבים המשפיעים על כל אחד מאיברים אלו עשויים לתרום לאי פוריות בנשים. חלק מהמצבים הבאים ניתנים להערכה תוך שימוש במספר בדיקות שונות.

תפקוד השחלות

בעיות תפקוד השחלות כוללות היעדרות ביוץ והשפעות הגיל על תפקוד השחלות. במצב תקין, תהליך הביוץ ניתן לחיזוי בתקופות קבועות המתרחשות אחת ל-24-32 ימים, ונקבע באמצעות ערכת ביוץ. אישור תקף יותר מתבצע באמצעות בדיקת דם המצביעה על רמת הפרוגסטרון אצל האישה.

נשים שאצלן המחזור החודשי אינו סדיר, אינן מבייצות. מצב זה עשוי להתרחש כתוצאה ממספר מצבים ומחייב הערכת רופא.

בעיות בחצוצרות

כגון פתיחת חצוצרות, חסימה, או נפיחות. גורמי סיכון לחסימת החצוצרות עשויים לכלול היסטוריה של דלקת אגן, היסטוריה של דלקת זיבה או כלמידיה, אנדומטריוזיס, או היסטוריה של ניתוחי בטן.

ניתן לבצע את הערכת החצוצרות באמצעות צילום רנטגן או בחדר הניתוח במהלך ביצוע לפרוסקופיה, הליך כירוגי הכרוך בביצוע חתך קטן דרכו מוחדר הלפרוסקופ לבחינת בריאות החצוצרות.

מאפיינים פיזיים של הרחם

בהתאם לתסמינים, ניתן להעריך את הרחם באמצעות אולטרסאונד לאיתור שרירנים או הפרעות אנטומיות אחרות.

אם קיים חשד כי השרירנים עשויים לחדור לחלל רירית הרחם, ניתן לבצע סונוהיסטוגרמה (SHG), או היסטרוסקופיה (HSC), על מנת להעריך את סביבת הרחם.

גורמי סיכון המגבירים בעיות פוריות

בעיות פוריות אצל נשים עשויות להתרחש כתוצאה מגיל מבוגר המשולב עם מצבים בריאותיים, נפשיים וסביבתיים. נשים רבות ממתינות עד גילאי שלושים וארבעים לחייהן לפני שהן נכנסות להריון, ומצב זה נחשב לגורם סיכון גדל והולך של בעיות פוריות. גיל מבוגר מגביר גם את הסיכויים להפלות ולידת תינוק עם הפרעות גנטיות.

גיל מבוגר מפחית את הסיכויים להיכנס להריון באמצעות פגיעה ביכולת השחלות לשחרר ביציות בכמות נאותה ופגיעה בבריאות הביציות; התרחשות מצבים בריאותיים שעלולים לגרום לבעיות פוריות והגברת הסבירות להפלות.

עישון, שימוש מופרז באלכוהול, מתח פיזי או רגשי המוביל לבעיות במחזור החודשי, והשמנה קיצונית, בשילוב עם גיל מבוגר, נחשבים אף הם לגורמי סיכון לבעיות פוריות.

טיפול בבעיות פוריות נעשה באמצעות תרופות, ניתוח, הפריה תוך רחמית או טכנולוגיה מסייעת לפוריות. במקרים רבים קו הטיפול כולל שילוב של גישות טיפול. רופאים ממליצים על טיפולי פוריות פרטניים על בסיס הגורמים התורמים לאי פוריות; משך בעיות הפוריות; וגיל האישה.

העדפת הטיפול של בני הזוג נקבעת לאחר ייעוץ לגבי שיעורי ההצלחה, ובחינת הסיכונים וההטבות של כל אפשרות טיפול.

דלקת חצוצרות
המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים

המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים מתמחה במתן מידע בתחום גיניקולוגיה ורפואת נשים כל מה שרציתם לדעת על גיניקולוגיה ורפואת נשים. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה: