סרטן הלדן – הנרתיק

גיניקולוגיה ורפואת נשים זה לא משחק! בחרי נכון –
המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים!


סרטן הלדן – הנרתיקסרטן הנרתיק הוא מחלה שבה תאים ממאירים נוצרים בנרתיק. סרטן זה אינו נפוץ, ואם הוא מאותר בשלבים המוקדמים, ניתן לרפא אותו ברוב המקרים.

סוגי סרטן הנרתיק

סרטן זה אינו נפוץ, ומופיע בשני סוגים עיקריים:

קרצינומה של תאי קשקש – סרטן המופיע בתאי קשקש, התאים הדקים והשטוחים המרפדים את הנרתיק. סרטן הנרתיק של תאי הקשקש מתפשט בהדרגה ונוטה להישאר ליד הנרתיק, אך עלול להתפשט לריאות, לכבד או לעצמות. זהו הסוג הנפוץ ביותר של סרטן הנרתיק.

אדנוקרצינומה

סרטן המתחיל בתאי הבלוטות, תאים בלוטיים בדופן הנרתיק המייצרים ומשחררים נוזלים כגון ריר. אדנוקרצינומה נוטה יותר להתפשט לריאות ולבלוטות הלימפה. סוג נדיר של סרטן, הקשור לחשיפה לתרופה ,diethylstillbestrol (DES) לפני הלידה.

אדנוקרצינומות שאינן קשורות לחשיפה זו, נפוצות ביותר בקרב נשים לאחר גיל המעבר. גיל וחשיפה לתרופה DES לפני הלידה משפיעים על הסיכון של אישה לסרטן הנרתיק.

גורמי סיכון לסרטן הנרתיק

סרטן זה עלול להתפתח בקרב נשים מעל גיל שישים; היסטוריה של זיהום וירוס הפפילומה האנושי (HPV); היסטוריה של תאים חריגים ברחם; או נשים שעברו כריתת רחם.

גורם סיכון נוסף ומשמעותי להתפתחות סרטן הנרתיק הוא חשיפה לתרופה DES. בשנות החמישים, התרופה הועברה לנשים הרות על מנת למנוע הפלה.

נשים שנחשפו לתרופה נמצאו בסיכון מוגבר לסרטן הנרתיק, וחלקן פיתחו צורה נדירה שלו, שנקרא אדנוקרצינומה ברורה של התא.

תסמיני סרטן הנרתיק

התסמינים והסימנים של סרטן זה כוללים כאב או דימום נרתיקי חריג, אך ברוב המקרים הוא אינו גורם לתסמינים או סימנים מוקדמים, ועשוי להיות מאובחן במהלך בדיקת אגן שגרתית או בדיקת פאפ. התסמינים והסימנים עשויים להיות קשורים לסרטן זה או למצבים בריאותיים אחרים. יש להתייעץ עם הרופא אם אישה מבחינה בכל אחד מהתסמינים הבאים:

  • דימום או הפרשות שאינן קשורות למחזור הווסת.
  • כאב במהלך קיום יחסי מין.
  • כאב באזור האגן.
  • גוש בנרתיק.
  • כאב במהלך השתנה.
  • עצירות.

אבחון סרטן הנרתיק

בדיקות שבוחנות את הנרתיק ואיברים אחרים באגן משמשות לאיתור ואבחון סרטן הנרתיק. הן כוללות:

בדיקה גופנית והיסטוריה רפואית – בדיקה גופנית מבוצעת כדי לבדוק סימנים כלליים של בריאות, כולל בדיקת סימנים למחלה, כגון גושים או כל מצב חריג אחר. במקביל מבוצעת בדיקת היסטוריה של הרגלי הבריאות של המטופלת ומחלות בעבר.

בדיקת אגן

בדיקת הנרתיק, צוואר הרחם, החצוצרות, השחלות ופי הטבעת. הרופא מחדיר אצבע או שתיים מכוסות בכפפות יד משומנות לנרתיק, ומניח את היד השנייה על הבטן התחתונה על מנת לחוש את הגודל, הצורה והמיקום של הרחם והשחלות. בנוסף, הוא מחדיר מכשיר ספקולום לשם בחינת הנרתיק וצוואר הרחם לאיתור סימני מחלה.

גם בדיקת פאפ של צוואר הרחום מבוצעת ברוב המקרים. הרופא מחדיר גם אצבע עטויה בכפפה משומת לפי הטבעת, על מנת להרגיש גושים או אזורים חריגים.

קולפוסקופיה – הליך שבו מכשיר מגדיל ומואר משמש לבדיקת הנרתיק וצוואר הרחם לאיתור אזורים חריגים. ניתן לקחת דגימות רקמות באמצעות כף סניטרית לבדיקה תחת מיקרוסקופ, לאיתור סימנים לסרטן הנרתיק.

ביופסיה – הסרת תאים או רקמות מהנרתיק וצוואר הרחם, כך שפתולוג יוכל לבחון אותם מתחת למיקרוסקופ לאיתור סימנים לסרטן הנרתיק. אם בדיקת הפאפ מצביעה על תאים חריגים בנרתיק, הביופסיה ניתנת לביצוע במהלך קולפוסקופיה.

טיפולים לסרטן הנרתיק

קיימים סוגי טיפולים שונים לסרטן זה. חלקם סטנדרטיים וחלקם נבדקים בניסויים קליניים. שלושת הטיפולים הסטנדרטיים המשמשים לסרטן הנרתיק הם:

ניתוחהטיפול הנפוץ ביותר.

טיפול בקרינה

טיפול לסרטן המשתמש בקרני רנטגן בעוצמה גבוהה או בסוגי קרינה אחרים כדי להרוג תאי סרטן או למנוע מהם לגדול. קיימים שני סוגי הקרנות. הסוג הראשון הוא טיפול קרינה חיצוני המשתמש במכונה מחוץ לגוף על מנת לשלוח קרינה לכיוון הסרטן.

הסוג השני הוא טיפול קרינה פנימי המשתמש בחומר רדיואקטיבי אטום באמצעות מחטים או קטטרים המונחים ישירות על הסרטן או בקרבתו. השיטה בה נקבע סוג ההקרנה תלויה בסוג הסרטן.

כימותרפיה

טיפול בסרטן המשתמש בתרופות כדי לעצור את צמיחת התאים הסרטניים, להריגתם או לעצירת התפשטותם. כאשר כימותרפיה נלקחת בבליעה או מוזרקת לווריד, התרופות חודרות לזרם הדם ועשויות להשפיע על תאי סרטן בכל הגוף, בגישה הנקראת כימותרפיה מערכתית.

כשהכימותרפיה ממוקמת ישירות לעמוד השדרה, איבר אחר או חלל הגוף כגון הבטן, התרופות משפיעות בעיקר על תאים סרטניים באזורים אלו בגישה הנקראת כימותרפיה מקומית. השיטה בה ניתנת הכימותרפיה תלויה בסוג הסרטן והשלב בו הוא נמצא.

סיכויי הצלחת הטיפולים וההחלמה

גורמים מסוימים משפיעים על הסיכויים להחלמה מסרטן הנרתיק ואפשרויות הטיפול.

  • שלב הסרטן, בין אם הוא נמצא בנרתיק בלבד או התפשט לאזורים אחרים.
  • גודל הגידול.
  • כמות התאים הסרטניים.
  • מיקום הסרטן בתוך הנרתיק.
  • תסמינים או סימנים שהתגלו באבחון.
  • גיל המטופלת ובריאותה הכללית.
  • סרטן שאובחן לראשונה או סרטן חוזר.
דלקת חצוצרות
המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים

המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים מתמחה במתן מידע בתחום גיניקולוגיה ורפואת נשים כל מה שרציתם לדעת על גיניקולוגיה ורפואת נשים. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה: