משטח מצוואר הרחם – פאפ

גיניקולוגיה ורפואת נשים זה לא משחק! בחרי נכון –
המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים!


משטח מצוואר הרחם – פאפסרטן צוואר הרחם מתפתח בתאים הנמצאים בחלק התחתון של הרחם. אזור זה נקרא צוואר הרחם. צוואר הרחם הקטן והצר מחבר את הרחם לנרתיק.

הוא מספק אזור כניסה לזרע העובר לרחם. אזור זה מספק אף יציאה מהרחם לזרימת הדם החודשית או מעבר התינוק במהלך הלידה.

בדיקת משטח פאפ נדרשת לזיהוי שינויים של תאים סרטניים; נוכחות HPV; או נוכחות סרטן. הטיפול מוצע על בסיס האבחנה. האגודה האמריקאית לסרטן מדווחת שמקרי המוות כתוצאה מסרטן צוואר הרחם ירדו בלמעלה ממחצית בארבעים השנים האחרונים, בעיקר בגלל השימוש במשטח פאפ.

מהלך בדיקת משטח פאפ

ברוב המקרים, נשים עוברות הליך משטח פאפ במהלך בדיקת אגן גינקולוגית. מכשיר הנקרא ספקולום מוחדר לנרתיק כך שניתן לבדוק באופן מלא את צוואר הרחם. מדגם תאים מצוואר הרחם נלקחים באמצעות מברשת או מרית, ונשלחים לבדיקה.

מרפאת מאיו ממליצה להימנע מעיכוב משטח פאפ למשך תקופה ארוכה. נשים צריכות גם להימנע משימוש בתרופות נרתיקיות, קוטלי זרע וקיום יחסי מין במשך יומיים לפני הבדיקה.

תדירות ביצוע משטח פאפ

ההמלצות על תדירות הבדיקה תלויות במספר גורמים, אלו כוללים גיל; היסטוריה רפואית; חשיפה לאסטרוגן סינטטי (DES) במהלך השהות ברחם; הידבקות בנגיף האיידס (HIV); ומערכת חיסונית מוחלשת.

מומלץ להתחיל לעבור בדיקת משטח פאפ מגיל 21. יש לעבור בדיקה נוסף אחת לשלוש שנים, עד גיל 65.

נשים מעל גיל 65 אינן זקוקות יותר לביצוע בדיקות סקר למשטח צוואר הרחם. אך גורמי הסיכון של כל אישה משתנים, ונשים עם היסטוריה של תוצאות חיוביות בבדיקות, ונשים פעילות מינית עם שותפים מרובים, עשויות להזדקק לבדיקות המשך. יש להתייעץ עם הרופא לגבי הצורך בביצוע הבדיקות ותדירותן.

תוצאות בדיקת פאפ

בדיקה זו עשויה לעתים להניב תוצאות שליליות כשקיימים תאים חריגים על צוואר הרחם. תוצאות אלו נקראו תוצאות שליליות שגויות, הנגרמות כתוצאה מחוסר הקפדה על איסוף מספיק תאים; כמויות נמוכות של תאים חריגים; ונוכחות דם או תאים דלקתיים.

מצד שני, תוצאה חיובית של משטח פאפ אינה מעידה תמיד על נוכחות סרטן צוואר הרחם. התוצאה עשויה להיות פשוט חריגה. תוצאה שלילית של הבדיקה מעידה על בריאות צוואר הרחם, ללא חשיפת תאים חריגים.

תוצאות חריגות של משטח מצוואר הרחם

תוצאות אלו נקראות ממצאים חיוביים, והן עשויות להצביע על נוכחות תאים חריגים מאותו סרטן. תוצאות אלו דורשות מעקב עם קולפוסקופיה, עם או ללא ביופסיה.

במהלך בדיקת קולפוסקופיה, צוואר הרחם, הפות והנרתיק נבדקים באמצעות הגדלה עם קולפוסקופ, ובמידת הצורך, ניתן לקחת ביופסיה לשם הערכה.

הפרעות נפוצות בתאים כוללות:

תאי קשקש שאינם טיפוסיים בעלי משמעות שאינה ידועה – אבחנה זו מתאימה לתאים חריגים, שאינם עומדים בקריטריונים של תאים סרטניים. אם נמצא HPV, מומלץ לבצע בדיקה נוספת.

תאים טיפוסיים – אבחנה זו מעידה על תאים חריגים הדורשים בדיקה נוספת.

תאי קשקש או אדנוקרצינומה – אבחנה זו מסמאת את הסבירות לסרטן ותלויה בסוג התא שאינו אופייני. נדרשת בדיקה נוספת.

חשוב להתייעץ עם הרופא לגבי גורמי הסיכון לפתח תאים חריגים בצוואר הרחם, וסיכון לסרטן צוואר הרחם. גורמי סיכון אלו קובעים את תדירות הצורך בביצוע בדיקות משטח פאפ. בדיקות נוספות עשויות להיות מומלצות בהתבסס על ההיסטוריה האישית ותוצאות בדיקת הפאפ הקודמת.

דלקת חצוצרות
המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים

המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים מתמחה במתן מידע בתחום גיניקולוגיה ורפואת נשים כל מה שרציתם לדעת על גיניקולוגיה ורפואת נשים. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה: